Atunci când te gândești la sportivii de performanță și toate rezultatele lor, parcă te apucă brusc motivația și îți dorești să te antrenezi aproape toată ziua, pentru a-ți atinge obiectivele mărețe.

Doar că zilele noastre nu înseamnă doar antrenamente, nutriție, somn și recuperare. Jobul full time este, pentru mulți, principala activitate a zilei.

Și atunci cum faci să te antrenezi eficient și smart, deși timpul tău liber este limitat?

 

 

Ciudat (sau nu) faptul că trebuie să te antrenezi cât mai mult sau cât mai des te poate ține destul de conectat la timpul liber pe care-l ai și îți poate ordona viața zilnică mult mai bine decât dacă nu ai avea nimic de făcut toată ziua.

În acest fel, te asiguri că nu pierzi nimic.

Celelalte lucruri care necesită organizare și planificare sunt esențiale, cum ar fi odihna și nutriția. Chiar dacă pare prea mult pentru o singură zi, nu este deloc imposibil să le faci pe toate.

Andrei Gligor, ambasador Trisport.ro și ultramaratonist

 

 

Alergarea reprezintă pentru mine o pasiune, un hobby, pe care îl fac în timpul liber.

Lucrez într-o multinațională în domeniul IT, în ture (da, chiar și de noapte), iar timpul alocat antrenamentelor vine întotdeauna după cel alocat familiei și jobului.

Atunci când lucrez dimineața încerc să alerg începând cu ora 5:00 dimineața. Ajung apoi acasă, îmi duc fetița la grădiniță și mă îndrept către birou.

 

 

Atunci însă când lucrez în tura de noapte, prefer să îmi fac antrenamentele imediat după ce îmi duc fetița la grădiniță, pentru că dacă apuc să adorm, nu mai sunt bun de nimic toata ziua.

Chiar dacă poate părea, la prima vedere, un program destul de flexibil, este destul de obositor, de multe ori mă odihnesc mai puțin de 4 ore din 24.

Însă este singura modalitate pe care am găsit-o de a îmbina atât jobul cu viața de familie cât și pasiunea mea pentru alergare. 

 

 

Pentru proiectul CaliVita 7 Deserts (pe care tocmai l-am incheiat) și care a presupus alergarea unei curse multi etapă de autosuficiență pe fiecare continent, antrenamentele au cumulat aproximativ 10.000km. ” 

 

Ioana Molnar, ambasador Trisport.ro și antrenor de triatlon

 

 

Lucrez într-o corporație și asta îmi ocupă tot timpul. Eh, nu este chiar așa, dar petrec la job, în fiecare zi, cele 8-9 ore de lucru, plus cât stau în trafic. Și, pentru că îmi place să fac triathlon, cam 6 luni pe an sunt “în sezon” de antrenamente, cam 15 ore pe săptămână.

Așadar, unde găsesc acest timp?

 

1. Găsește un bloc de timp doar pentru tine.

Poate fi dimineața devreme sau seara târziu, în funcție de cum funcționează mai bine pentru tine.

Eu nu sunt a morning person, urăsc să mă trezesc dimineața. Dar atunci am cele mai liniștite momente în care pot să fac sport.

Am tot experiementat cu ora de trezire și, pentru mine, funcționează cel mai bine ora 6:00. Mai devreme nu agreez deloc programul, mai târziu nu apuc să fac atrenamente.

 

 

Am avut și perioade în care nu trebuia să fiu mai devreme de 10 la birou și atunci preferam să fac antrenamentele seara târziu. De multe ori se închidea sala și eu trebuia să fug repede din bazin sau eram ultimul om pe banda de alergat.

 

2. Stabilește-ți o rutină.

Știu că sună tare boring, dar rutina este cheia pentru a pune în aplicare visele și planurile tale. Pentru că am puțin timp liber, prefer să nu stau să mă gândesc de fiecare dată când fac bike, când mă duc la alergare, când pot să merg la înot, etc.

 

 

Așa că blochez timpul în program, în fiecare săptămână la aceeași oră și schimb doar conținutul antrenamentului. De exemplu, în fiecare luni am 75 de minute de bike, de la ora 19:00 seara. Fac ceva diferit în timpul acela, în funcție de unde sunt cu planul de antrenamente.

 

3. Location, location, location.

Se spune că cei mai fericiți oameni sunt cei care nu petrec prea mult timp în tranzit, între serviciu și casă. Ca să elimin timpii morți petrecuți prin trafic, am învățat ca în timpul săptămânii să mă mut cu antrenamentele cât mai aproape de locul unde sunt.

 

 

Adica fie lângă casă, fie lângă job. O vreme am avut abonament la un gym lângă birou și mergeam acolo înainte de a începe programul. Acum mi-am mutat toate abonamente de bike în casă, mi-am cumpărat un home trainer și folosesc Zwift, ca să nu mă plictisesc.

 

Compensez pentru programul spartan în weekend, când prefer să petrec cât mai mult timp în natură și am antrenamente mai ușoare, dar lungi, în care am timp să mă bucur de peisaj.”

 

Iulia Găinariu, ambasador Trisport.ro și antrenor de atletism

 

 

” Pentru ca antrenamentul tău să fie cât mai eficient în condițiile în care ai un job full time, un program încărcat și, cel mai adesea, ți-ai plânge de milă și în condiții normale, fără antrenament , iată câteva sfaturi care te vor ajuta să găsești soluții pentru tine:

 

1. Alătură-te unei comunități de alergători 

Antrenamentul în grup este întotdeauna mai distractiv, vei simți că socializezi cu prietenii tăi, iar aceștia te vor determina să fii mai ambițios

 

2. Stabilește-ți un plan de antrenament bine pus la punct

Ține cont de faptul că fiecare persoană este diferită și că ceea face colegul/colega de birou s-ar putea să nu se potrivească și pentru tine, dimpotrivă, să-ți afecteze activitatea zilnică prin acumularea de oboseală excesivă.

 

 

3. Stabilește-ți în fiecare săptămână un obiectiv

Un antrenament mai dificil, o alergare mai lungă, o alergare într-o zonă nouă sau la munte, te va menține concentrat asupra obiectivului tău

 

4. Ai grijă de nutriția ta

Deși timpul este prețios și consideri că poți mânca ce apuci, aceste obiceiuri pot duce la probleme grave de sănătate. Nu vrei să ajungi acolo, deoarece atunci îți vei da seama cât de prețios este timpul. Ești ceea ce mănânci, așadar, ai grijă de corpul tău.

 

5. Hidratează-te & vitaminizează-te

Consumă multe fructe și legume, iar dacă efortul pe care îl depui este mult crescut, apelează la o variantă de vitamine și minerale potrivite ție, stabilite de către un medic specialist, în urma unor analize.

 

6. Fii un bun organizator! 

Organizează-ți timpul astfel încât să nu fii sub presiune. Dedică-ți un anumit nr de minute/ore pentru tine, în fiecare săptămână. Transformă-l într-un obiectiv, astfel încât, în fiecare săptămână să ai timpul tău, făcând mișcare, și gândindu-te la tot ceea ce nu apuci în timpul zilei. Redescoperă-te pe tine, zi de zi.

 

7. Ține cont de refacere!

Aceasta este la fel de importantă precum antrenamentul în sine. Fără odihnă nu poți progresa, iar uneori nici măcar nu stagnezi, regresezi. Așadar, când ești obosit dormi, odihnește-te, cu considerentul că a doua zi te vei trezi dimineața mai repede, mai efervescent și vei îndeplini ceea ce nu ai reușit ieri.

Transformă acest obicei într-un tabiet. Poate fi considerată inclusiv o formă de autostimulare, dar fii onest cu tine.

Să te odihnesti atunci când organismul îți cere este mai important decât să îl suprasoliciți și să te accidentezi.”

 


 

Sfat!

Dacă consideri că nu ai timp în timpul săptămânii pentru gătit, pregătește totul duminică, pentru săptămâna următoare.

Dacă planul tău este să te antrenezi, trebuie să știi că este bine să renunți la ceva pentru a câștiga altceva. Poate că party-urile până spre dimineață nu mai sunt o opțiune atunci când a doua zi ți-ai plănuit 2 antrenamente + un somn de recuperare.

Este nevoie doar de planificare și angajament pentru un program bine stabilit. Depinde de obiectivul tău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here