Schimbările produse de carantina generală au avut efect și asupra vieții noastre active și a modului în care am făcut sport.

Dacă tot ne îndreptăm către o normalizare a situației și încercăm revenirea la lucrurile ce ne-au lipsit în ultimele săptămâni, cei de la Garmin au strâns informații despre modul în care ne-am mișcat, la nivel global, și ne prezintă câteva informații interesante.

Conform datelor de urmărire a activității a milioanele de utilizatori Garmin înregistrați, Martie a fost un moment de cotitură, marcând o schimbare majoră în activitatea umană.

Pentru a înțelege pe deplin cum s-au schimbă preferințele sportului pe care l-am practicat și cum ne-am adaptat la situația actuală, cei de la Garmin au aruncat o privire asupra Europei și a celor mai afectate țări de acest nou virus. Mai exact, primele cinci țări europene cu cazuri de coronavirus confirmate: Italia, Spania, Franța, Germania și Marea Britanie.

Pentru ca datele să fie concrete, au adăugat în acest raport și Suedia, o țară cu puține restricții impuse, iar distanțarea socială nu a fost un lucru de care să se fi amintit.

Contează să înțelegem că pe măsură ce Garmin a analizat datele ale milioane de purtători de smartwatch-uri Garmin nu înseamnă că lumea s-a mișcat mai puțin, ci că s-au adaptat la viața de izolare, în condițiile cele mai sumbre pe care le puteam întâlni.

S-ar putea să înțelegem că ne-am mișcat chiar mai mult 🙂

Luăm exemplul unei femei din Italia, prinsă într-un apartament de bloc, de 120 mp, care nu-i oferă libertatea de a alerga prin casă, deși unii s-au trezit făcând și asta.

Dar un antrenament de 20 km pe home trainer înseamnă mai mult decât o alergare de 5-10 km prin oraș. Alergare cu care ea era obișnuită până la intrarea în izolare.

Putem spune că a scăzut nivelul ei de mișcare fizică pe perioada pandemiei? Nu, ba mai mult, a crescut. De la intensitate la perioadă, antrenamentele sunt, dacă nu mai lungi, chiar diferite.

Ceasurile Garmin au peste 20 de aplicații diferite de activități sportive, predefinite sau nu. Acest vast set de caracteristici combinat cu o bază de utilizatori globală extinsă nu ne spune doar dacă oamenii se mișcă. Ne spune cum se mișcă.

Datele arată așa

Restricțiile în Italia au început să intre în vigoare în 9 Martie, celelalte țări punând în aplicare restricții în zilele următoare.

Pentru o imagine consecventă și clară, Garmin a utilizat 9 Martie ca punct de vedere intermediar și au comparat cele cinci săptămâni anterioare și cinci săptămâni după ce au determinat creșterea și scăderea procentuală.

Deși nu au fost vizualizate, tendințele din 2019 în aceeași perioadă de timp au fost verificate pentru a asigura diferențierea tendințelor sezoniere de cele determinate de evenimentele legate de COVID-19.

Ciclismul indoor

Realitatea surprinzătoare din Franța, Italia și Spania, unde există norme stricte de izolare la domiciliu aduce date incredibile.

Atunci când comparăm fazele de dinainte și după carantina din Franța, se observă o creștere remarcabilă a activității cu 157%.

Spania și Italia înregistrează, de asemenea, niveluri record ale ciclismului indoor, cu 273% și, respectiv, 309%. Din nou, magnitudinea acestei schimbări nu poate fi subestimată – asistăm istoric la creșteri puternice ale unei activități care scade de obicei în primăvară.

Nu s-a întâmplat niciodată înainte.

Acest lucru este posibil și programelor speciale, precum Zwift, care te lasă să te conectezi cu cicliști din toată lumea. O socializare perfectă pentru cicliștii izolați la domiciliu.

Pentru că motivația are forme diferite, au crescut distanțele medii care s-au parcurs în această perioadă. Poate fi efectul de vină, mai ales că statul în casă te poate face să te simți inactiv majoritatea timpului.

Spania înregistrează o creștere incredibilă a distanței medii de 41% pe tură înregistrată. Între timp, germanii, deși au un ușor declin în tendința generală a activității, cursele lor sunt mai lungi, cu o creștere a distanței medii de 12% pe antrenament.

Această tendință indică, de asemenea, cât de bine sunt urmate restricțiile de izolare la domiciliu în Franța, Italia și Spania.

Antrenamentele de fitness

Până la urmă, nu toată lumea are un home trainer în casă sau poate face bicicletă indoor. Așa că, datele Garmin vin să lămurească și cum este cu activitățile predefinite pe smartwatch-ul Garmin: antrenament eliptic, cardio indoor, indoor rowing și antrenamentele de forță.

Italia a înregistrat o creștere de 105% a activităților de fitness atunci când s-au comparat perioadele de pre- și post-carantină. Oamenii din Franța, Spania și Marea Britanie se antrenează mai mult cu 80%, 93% și, respectiv, 8%.

Toate acestea par să indice că cei care locuiesc în țările cu cele mai extreme restricții de izolare încă găsesc modalități de a se antrena.

Alergarea

Și cum rămâne cu alergarea?

Este cea mai populară și distribuită activitate de primăvară. În Spania și Italia, unde carantina este cea mai extreme, alergarea în aer liber a scăzut semnificativ, cu până la 68% și 42%.

Datele ne spun că italienii, spaniolii și francezii funcționează și virtual. Ei încarcă activități de running în număr record, cu creșteri de 130%, 84% și 18%.

Deci, care este adevărul cu alergătorii din Germania, Suedia și Marea Britanie? Ei bine, datele ne spun că se comportă în mod diferit.

În fiecare țară, cei care aleargă afară parcurg distanțe mai scurte. Din această cauză putem spune că până și germanii, suedezii și alergătorii britanici, deși au avut restricții mai lejere de izolare la domiciliu, încă își limitează expunerea în aer liber.

Așadar, în timp ce alergarea indoor este în creștere în majoritatea țărilor, alergarea în aer liber se întâmplă în continuare – doar puțin mai aproape de casă în aceste zile.

Concluzia?

Oamenii găsesc, mereu, căi prin care să facă sport

Principalele idei pe care le-am prezentat aici sunt o analiză subiectivă bazată pe evaluările Garmin. Fiecare țară se confruntă cu restricții de izolare în moduri diferite și la diferite niveluri, astfel încât este dificil să ai rezultate 100% reale.

Lunile care urmează sunt imprevizibile. Pe măsură ce oamenii din întreaga lume se confruntă cu impactul pandemiei asupra stilului lor de viață activ, vom oferi actualizări pentru a ajuta la educare și informare.

Cu toate acestea, o să fie interesant de văzut cum se vor antrena oamenii outdoor, că asta începe deja să fie permis în majoritatea statelor.

Așa că, suntem curioși.

Tu unde te vei antrena sâmbăta aceasta?


Text și imagini preluate de pe garmin.com

1 COMENTARIU

  1. Miscarea este benefica din orice punct de vedere, mai ales in aceste vremuri de criza in care trebuie sa ne mentinem sistemul imunitar puternc impotriva virusului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here