La 34 de ani, Onessa se declară sportivă completă, cu un stil de viață bazat pe sport și energie pozitivă.

Asta ne-a plăcut și nouă la ea, în primul rând. Atunci când cunoști oameni plini de energie, care își doresc să facă cât mai mult sport, nici nu ai cum să nu-i apreciezi.

La 2 ani după ce și-a descoperit pasiunea pentru bicicletă, datorită soțului ei, fost ciclist, a apărut și prima linie de start a unui concurs de bicicletă. În 2014 a participat la prima cursă, ”Călătorie spre Centrul Pământului”

Comunitatea și oamenii pasionați de bicicletă au făcut-o pe Onessa să se îndrăgostească de mersul pe bicicletă, care i-a devenit un stil de viață.

Salutare, Onessa!

Bine ai venit în echipa ambasadorilor Trisport.ro. Sperăm să îți aducem noroc 😛

Chiar dacă ne știm de ceva timp, am vrut neapărat să aflăm mai multe despre tine, acum și în mod oficial.

Chiar dacă nu ești alergătoare la origini, ultima dată când ne-am văzut ai avut un PB pe distanța de 10km și chiar plănuiești să alergi și la alte competiții.

———————————–

Cum a fost cursa de 10 km din cadrul Bucharest Marathon?

A fost o cursă incredibil de vie, de colorată și plină de surprize.

A fost o zi perfectă, cu soare și multă muzică, iar Bucureștiul a arătat cu totul și cu totul diferit față de cum îl știm în restul zilelor. Chiar m-am simțit ca într-un city-break când nimeream un maraton și jumătate din orașul respectiv era închis și toată lumea veselă și gălăgioasă pe străzi.

Atunci îmi doream să fiu și eu sportivul care aleargă în zona delimitată și să primesc toate încurajările, însă am fugit mereu de alergare. ?

De data aceasta, ideea de ștafetă m-a intrigat și convins, așa că am acceptat propunerea Trisport.ro, să formăm o echipă. În final am format 2 ștafete și am fost 8 prieteni la start. A fost mai mult o provocare pentru toți (la mine prima cursă de alergare, la alții primii 10km, primul concurs în general, și așa mai departe..).

Așa că, duminică a fost prima mea cursă de alergare și prima dată când am făcut o ștafetă.

Fiind prima mea cursă de alergare nu am avut așteptări mari, însă dimineața m-am trezit cu ideea că îmi pot bate race predictor-ul de pe noul Garmin Fenix 6s, iar sloganul #beatyesterday s-a transformat brusc în Beat this 52min/10km prediction. Și am reușit să îl bat cu 4 minute, chiar dacă la finish nu am mai ajuns OK, ci foarte epuizată, am reușit să scot cel mai bun timp al meu pe 10k – 48 :28, un personal best cum s-ar spune ?

M-a ajutat mult mulțimea de pe margine, traseul foarte bine delimitat, ceasul care îmi anunța pace-ul la fiecare minut și gândul meu că oricând poți mai mult, chiar și când nu mai poți.

———————————–

Cum este alergarea față de bicicletă?

Alergarea are atât avantaje cât și dezavantaje, dar eu am avut principiul “alerg de fitness”, însă acum la “running is not my thing” am adăugat un [yet].

Avantajul major al alergării, pe care l-am descoperit în ultimii doi ani, este acela de fi cea mai accesibilă activitate când ai un program încărcat la birou sau multe deplasări. Poți avea oricând o pereche de pantofi de alergare și un minim de echipament, poți alerga în orice anotimp și perioadă a zilei și cu orice pace, atât cât să îți fie confortabil, dar totuși să te menții în formă. Este un sport ce nu ține cont de vârstă, greutate, gen.

Cu toate acestea, am preferat mereu bicicleta pentru că am parte de o diversitate mai mare și de viteză, bicicleta aduce o doză de risc și adrenalină pe care nu le am când alerg în oraș, parc, pe stadion, chiar nici pe munte.  Dar și la bicicletă, prefer MTB-ul și turele la munte, iar cursiera rămâne pentru antrenamente.  

———————————–

Cum ai început să faci sport?

Când eram copil am fost ușor ferită de sport pentru că am astm bronșic și alergii sezoniere, însă am avut mereu mult prea multă energie și nu stăteam niciodată locului. Apoi am căutat să îmi consum “bateriile” prin tot felul de activități, mers pe munte, înot, sala de fitness, aerobic, alergat și cumva și problemele de sănătate s-au ameliorat cu timpul.

Sportul mai serios a apărut o dată cu soțul meu, fost ciclist, care mi-a centralizat energia către 2 – 3 zone de interes, în funcție de sezon – bicicletă, turele la munte și ski-ul.

Ulterior, concursurile au apărut firesc, la vreo 2 ani după ce începusem să pedalez, iar prima competiție la care am participat “Călătorie spre Centrul Pamantului” în 2014, organizată în salina Slănic Prahova m-a făcut să mă îndrăgostesc de atmosfera de concurs, de chinuiala din timpul cursei și de linia de finish.

Mi-a fost teribil de greu să fac circuitul din salină și, chiar dacă nu am reușit să mă calific în cursa finală, timpul meu fiind mai slab cu 2-3 minute față de ultima poziție calificată, am plecat cu gândul că mă voi antrena și la anul mă voi clasa mai bine.  

Din păcate, concursul nu s-a mai organizat, dar așa am ajuns la multe alte competiții unde am și ieșit pe podium. Câteva dintre ele ar fi:

Triatlon “Fără Asfalt la Mare”, loc 2 categorie vârstă, 5 open fete, 2019

Maraton Mtb “Ziua B”, loc 1 general fete, 2019

Maraton Mtb “Prima Evadare”, loc 2 cuplu, 2019 / loc 1 cuplu, 2018

Maraton Mtb “Maratonul Vinului”, loc 2 general fete, 2019 / loc 1 f, 2016

Maraton Mtb  “Lupii Dacilor”, loc 2 general fete, tura lunga, 2017

Maraton Mtb “Bike Race Brasov”, loc 3 general f., 2017

Maraton Mtb “Sarata Monteoru”, loc 1 general f, 2016

Triatlon “No Stress Callatis”, loc 3 open f., 2016

Triatlon “WinterTri”, loc 2 general f., 2016

———————————–

De ce ai ales bicicleta?

Bicicleta era pasiunea soțului meu, care a devenit repede și a mea. Comunitatea și oamenii cu care te întâlnești sunt foarte faini și turele pe munte cu bicicleta sunt mult mai distractive și descoperi mereu ceva nou. În cele din urmă, mersul pe bicicletă devine un stil de viață.

Cu toate acestea, pe mine mă reprezintă cel mai mult triatlonul, înotul și bicicleta find activitățile mele preferate. iar alergatul a câștigat mult teren după cursa alergată.

———————————–

Care sunt planurile tale pentru sezonul următor, ce îți dorești de la tine?

În primul rând, să termin X Man la anul, (Oradea, 1 iunie), tura lungă și să reușesc să mă clasez printre primele 5 fete.

Tot în primul rând, pentru că nu mă pot decide care este mai important, să termin ProPark-ul în timpul limită și pe podium, a rămas o datorie de anul acesta când am abandonat după mai bine de 70% din traseu având, încă, resurse să terminăm cursa.

A fost, totuși, un abandon frumos care m-a făcut să îmi dau seama câți oameni buni avem în jurul nostru.

Apoi aș vrea să ajung la concursurile unde ma întâlnesc cu oamenii dragi ca: Prima Evadare (unde particip la categoria cuplu și îmi pun, de fiecare dată, relația la încercare), Maratonul București, TBT din zona Saschiz, Maratonul Olteniei și altele.

Din păcate mai și lucrez, așa că anul viitor voi fi destul de selectivă.

____________________________________________________________________

Ce spune Onessa despre ea?

Mă dau pe bicicletă de 7 ani și iubesc să pedalez.

Înot de când eram mică și aceasta rămâne activitatea mea preferată, fiind un fel de yoga pentru mine.

Merg pe munte, skiez, alerg și sunt mereu în mișcare.

Mă antrenez, de regulă, dimineața pentru a începe ziua în formă și încerc să includ cât se poate de mult din cele 3 activități, uneori am zile în care înot dimineața și alerg seara și, de cele mai multe ori, am 2 zile pe săptămână când ies la antrenament pe bicicletă.

Weekendurile sunt dedicate turelor la munte (pe bicicletă) și concursurilor. Am 34 de ani și sper să fac sport și să particip la concursuri și la 50+ .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here