Power Meter Garmin Vector 3

Garmin și-a reproiectat complet pedalele Vector, iar sistemul Power Meter Vector 3 este excelent. Cu un design mai slim și greutate considerabil mai mică, Vector 3/3S sunt o propunere tentantă.

Dacă nu te-ai gândit până acum la un instrument care să îți măsoare performanța unui antrenament de ciclism, acum este momentul să o faci!

În următorul articol te vom ajuta să înțelegi ce este Power Meter Garmin Vector 3 și de ce merită să te antrenezi ca un pro.

Specificații importante

Un Power Meter Garmin Vector 3 este antrenorul tău personal de ciclicm.

Măsoară cât de intens te antrenezi indiferent de situație, te ajută să identifici deficiențele pe care le ai și îți spune timpul de recuperare.

Se instalează ca orice altă pedală şi se transferă rapid între biciclete, indiferent de producător.

Permite actualizări uşoare prin intermediul computerelor pentru ciclism compatibile Edge®, prin conectivitatea ANT+® şi prin dispozitivele de fitness cu funcţie Bluetooth® activată şi aplicaţia pentru mobil Garmin Connect™

Durata de viaţă a bateriei: până la 120 de ore

Măsoară puterea totală, cadenţa şi dinamica ciclismului.


Ce este dinamica ciclismului

 

1. Poziția așezat/în picioare

Power Meter Garmin Vector 3 poate detecta şi semnala poziţia de pedalare (aşezat sau în picioare) pe durata unui antrenamente sau unei curse prin compararea forţei aplicată pe pedale.

Ciclocomputer-ul Edge va afişa poziţia curentă, un rezumat despre cât de des şi cât de mult te-ai aflat în acea poziţie şi date despre puterea de pedalare, toate acestea în timp real.

După antrenament, poți încărca datele obţinute în Garmin Connect™. De acolo poți vizualiza fiecare poziţie, cadenţa şi viteza asociate acesteia şi poți compara perioadele de pedalare aşezat în şa cu cele în picioare.

Poți afla dacă o anumită poziţie afectează forţa de pedalare şi poți analiza perioadele de urcare în pantă şi sprinturile.

 

2. Faza de putere (PP)

Faza de putere oferă o descriere valoroasă a modului în care produci forţa de apăsare pe durata unei rotaţii a pedalei.

Power Meter Garmin Vector 3 detectează în ce poziţie piciorul generează un cuplu pozitiv la apăsarea pedalei şi în ce punct acest cuplu are valoarea maximă.

Dacă utilizezi indicatorul de putere cu dublu senzor Vector, veţi putea face o analiză şi mai profundă, putând vedea diferenţele dintre forţa piciorului stâng şi a celui drept.

Notă

Vector 3 măsoară puterea totală, balanța stânga-dreapta, cadența și dinamica avansată a ciclismului având senzori în ambele pedale, în timp ce Vector 3S are un singur senzor în pedala stângă, care raportează cadența și puterea totală. 

 

3. Decalajul faţă de centrul platformei (PCO)

Indicele PCO este măsurat în milimetri. Valorile pozitive (de ex. +6 mm) indică faptul că forţa este aplicată majoritar spre exteriorul pedalei, în timp ce valorile negative (de ex. -4 mm) indică faptul că forţa este aplicată majoritar spre interiorul pedalei.

Măsurarea indicelui PCO se face prin determinarea modului de distribuţie a forţei de apăsare asupra pedalei pe durata unei rotaţii.

În acest mod poți vedea şi evalua în ce zonă este aplicată forţa de apăsare faţă de centrul pedalei şi care este distribuţia PCO pe o durată de timp predefinită.

Analiza acestor date te poate ajuta să vezi reglajele optime pentru bicicletă şi poziţia de pedalare. Poate fi de asemenea utilă în prevenirea accidentărilor şi în perioadele de recuperare.

 

4. Echilibrul stânga/dreapta

 

În afara faptului că pot măsura forţa la pedalare, pedalele cu senzori duali Power Meter Vector 3 pot măsura separat forţa de apăsare pentru fiecare dintre picioare, în acest fel putând arăta dacă unul dintre picioare produce mai multă forţă decât celălalt.

 

Unul dintre colegii noștri folosește pedalele Garmin Vector 3, aici puteți vedea cum arată una din turele lui înregistrate în platforma Garmin Connect: https://connect.garmin.com/modern/activity/2907218806

 

Ce este nou la Power Meter Garmin Vector 3 față de Vector 2
  • s-a renunțat la poduri, iar pedala s-a dezvoltat pe plan intern
  • nu există mai multe variante în funcție de braț și acum sunt compatibile pentru orice bicicleta; asta e foarte important pentru că nu trebuie să le schimbi când schimbi bicicleta sau le poți muta foarte ușor de pe cursieră pe bicicleta de triatlon
  • conectivitate Bluetooth Smart: este utilizată atât pentru actualizări de firmware, cât și pentru conectivitate la unitățile de bază care utilizează funcția Bluetooth Smart (adică un ceas Polar sau Suunto sau un dispozitiv ZWift pe iOS sau similar)
  • sunt mai ușoare 162g vs 179g
  • limita de greutate a biciclistului a crescut la 105kg, înainte era doar 90kg

Vector 3 este compatibil cu dispozitivele Garmin Edge, dispozitivele pentru fitness cu ANT+ sau Bluetooth activat, inclusiv dispozitivele compatibile Forerunner® şi fēnix® şi aplicaţia Garmin Connect Mobile. În plus, îți poți actualiza cu uşurinţă software-ul cu oricare din aceste dispozitive.

 

 

Ioana Molnar folosește pedalele Garmin Vector 3 de câteva luni și deja se antrenează mai eficient, antrenamentele sunt mai ușoare, dar mult mai smart.

 

Photo by Belzhebout Andrew

 

”Cum te poți motiva să te antrenezi mai mult și mai bine în sezonul rece? Te înscrii la Ironman 70.3 Dubai, care va avea loc pe 1 Februarie. 

Am testat modelul de antrenament și anul trecut și a funcționat foarte bine, concursul mi-a dat un motiv în plus să îmi fac antrenamentele cum trebuie și în sezonul rece. 

Ce nu am luat, însă, în calcul a fost cât de repede va veni frigul anul acesta. Chiar dacă zăpada se lasă așteptată, de la final de octombrie am ieșit doar de 2 ori cu bicicleta afară, restul antrenamentelor le-am facut pe home trainer.

În timpul săptămânii oricum mă antrenez doar indoor pentru bicicletă, însă compensam cu un long-bike în weekend, afară.

Partea bună este că am o nouă “jucărie” care mă ține ocupată în timpul antrenamentelor pe trainer, și anume Power Meterul Garmin Vector 3.

Fac antrenamentele indoor pe trainer și, având power meterul pot să dozez foarte clar și corect efortul pentru fiecare antrenament. Am facut un FTP test pentru a determina puterea pe bike și mi-a ieșit la 3,7 wați/kg pentru acest moment.

Scopul meu până la 1 Februarie este să îmbunătășesc acest număr la 4 wați/kg și să fac și suficient volum pentru cei 90 km de ciclism din concurs.

 

În acest sens mi-am conturat planul de antrenament astfel încât să includă sesiuni sub-threshold, care să îmi crească anduranța, precum și sesiuni la FTP sau chiar peste (acestea din urmă de obicei pe pante). Antrenamentul meu preferat în perioada asta include 2×10 minute climbing la 110% ftp. It kills my legs, but in a good way 🙂

Power Meter Garmin Vector 3 este că este un power meter în pedale și, practic îți măsoară puterea cu care împingi în fiecare pedală. Am observat că atunci când sunt obosită tind să favorizez piciorul drept într-o proporție mai mare decât credeam (52% – 48%).

Am corelat asta cu niște probleme avute cu crampe la piciorul drept, unde mi se blocau cvadricepșii în timpul unor antrenamente. Așa am putut să îmi dau seama că încărcam mușchii mai mult pe partea dreaptă în antrenamente și acum, când fac streching am grijă să acord puțin mai mult timp pentru partea dreaptă, că să nu rămân cu mușchii încordați.

Partea funny de când lucrez cu power metererul Garmin Vector 3 este că ,de fapt, fac antrenamentele puțin mai “ușoare” ca și până acum. Asta pentru că acum pot măsura concret puterea și nu mă mai bazez doar pe feeling sau pe o estimare aproximativă a efortului când fac antrenamentul.

Mi-am dat seama că tendința mea era să trag prea tare la antrenamentele care trebuiau să fie ușoare sau medii și atunci nu mai aveam suficientă energie când urma un antrenament foarte greu. Cumva eram prinsă în zona aceea gri în care mă oboseam, dar nu făceam progrese.

Acum am polarizat puțin antrenamentele și respect rolul antrenamentelor ușoare, iar când vine momentul să trag tare, am un număr concret al puterii la care trebuie să trag!”

Ioana Molnar este ambasador Trisport.ro de 2 ani și se antrenează intens pentru cursele de Triatlon și Ironman.

Poți citi mai multe despre Ioana pe blogul ei www.ioanamolnar.ro.


Ce este FTP pentru ciclism?

FTP înseamnă Funcțional Threshold Power definit ca cea mai mare putere medie pe care o poți menține timp de o oră, măsurată în wați. FTP este adesea folosit pentru a determina zonele de antrenament atunci când se utilizează un power meter și pentru a măsura evoluția performanțelor în timp.

De ce se folosește indicatorul wat/kg în ciclism? 

Wați/kg este o măsură a puterii la greutatea corporală a fiecărui ciclist. Indicatorul măsoară puterea maximă pe care tu o produci și o împarte la greutatea ta corporală. Este un indicator care funcționează pe termen lung, pentru a-ți descoperi punctele slabe și forte ale eficienței antrenamentelor tale.

Prin urmare, cu cât ai mai puțină masă corporală, ai nevoie de mai puțină putere pentru a o muta. Cu cât ai mai multă masă musculară, automat poți dezvolta mai multă putere (wați).

 

 

Caracteristici fizice şi performanţe Power Meter Garmin Vector 3

Tip de baterie: LR44/SR44 (x4)
Durata de viaţă a bateriei: până la 120 de ore
Greutate: 316 g
Greutatea maximă a ciclistului: 105 kg
Precizie: +/- 1.0%
Tip de placuțe: Keo
Factor Q: 53 sau 55
Înălţime coş: 11,5 mm
Distanţa până la sol în curbe: 0,8 m (31,7")
Fricţiune statică: 1,9
Calibrare câmp
Tensiune de eliberare reglabilă
Garmin Connect™
Locaţie măsurare: ax
Comunicare: ANT+® şi Bluetooth®

 

Găsești mai multe informații despre Power Meter Garmin Vector 3 pe site-ul www.trisport.ro.

Sursă: garmin.com

Poze: garmin.com, Ioana Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here