Între job, copii, hobby-uri, stres, evenimente sociale și activitatea fizică, este dificil să construim tipare de somn care să ne ajute să obținem constant un somn bun.

Cât somn este suficient, cum ajungi la un somn de calitate, cum poți îmbunătăți somnul pentru a fi mai sănătos?

Calitatea somnului este mult mai importantă decât orele de somn.

Dacă nu dormi suficient, chiar există studii care spun că partea creierului care controlează hrănirea și apetitul poate avea un nivel foarte scăzut de activare și asta te va face să alegi mâncăruri cu calorii mai multe, pentru a suplimenta nevoia de energie.

Asta va duce la creșterea în greutate și vei intra în cercul vicios al lipsei de energie sau dorință de mișcare.

În următorul articol vei afla cum poți deveni mai sănătos dacă începi să îți monitorizezi calitatea somnului cu ajutorul unui ceas smart Garmin.

Nimeni nu poate nega sentimentul de odihnă după o noapte de somn calitativ. Nu toată lumea se trezește odihnită, iar dacă începi ziua cu greu, este puțin probabil că vei recupera pe parcurs.

Ba mai mult, nici zilele următoare nu vor fi mai strălucite. Și uite așa se duce energia ta pentru mișcare, pentru a te vedea cu prietenii sau pentru un film bun. Și ajungi să te împarți între job și somn.

Sună puțin cunoscut?

Acum este momentul să aduci în viața ta funcția de monitorizare a somnului.

Dacă înveți care îți sunt tiparele de somn, poți vedea cât de mult somn de calitate ai.

Ceasul tău Garmin îți urmărește timpul și calitatea somnului pe tot parcursul nopții, cu ajutorul unui senzor optic de ritm cardiac.

Garmin folosește atât ritmul cardiac, cât și variabilitatea ritmului cardiac – pauza dintre bătăile ale inimii – pentru a înțelege când dormi. Acest informații valoroase te ajută să îți controlezi somnul și să optimizezi calitatea sa.

Hai să aflăm cum îți poți recupera energia!

Lipsa somnului te afectează pe termen lung mai mult decât crezi. Organismul tău va învăța să își conserve energia pe care o pierde prin lipsa de somn, iar tu vei fi mai apatic fără să faci nimic deosebit. Sistemul imunitar îți este afectat, iar memoria și mișcăriile motorii pot avea de suferit.

Poate nu vei simți instant toate aceste modificări negative, dar de ce să nu ai grijă de sănătatea ta începând de….acum?

Cum funcționează monitorizarea somnului pe ceasul tău Garmin?

Urmărirea avansată a somnului ia în considerare mai mulți factori pentru a te ajuta să îți înțelegi somnul.

Pe lângă informațiile de bază, când ai adormit sau când te-ai trezit, poți vedea cât timp ai petrecut în stadiile somnului (ușoară, profundă, REM). Sau vei vedea, de asemenea, când au avut loc acele etape în timpul nopții.

Acest lucru te va ajuta să înțelegi cât de bine dormi noaptea.

Dacă obții un somn de calitate, în mod regulat, sănătatea ta fizică va avea de câștigat, îți vei îmbunătăți starea de spirit, activitățile fizice nu mai sunt o povară, iar beneficiile sunt reale.

Atunci când beneficiezi de un somn de calitate ai energie pentru toate planurile unei zile.

Scorul tău de somn este calculat pe baza unei combinații de durată a somnului și factori de calitate a somnului, evaluarea sa se face pe o scară de la 0 la 100, din care rezultă datele de bază pentru care îți spun cât de bine ai dormit. 

Sunt luate în considerare mai multe date pentru calcularea unui scor de somn:

  • Durata somnului
  • Scorul mediu de stres în timpul somnului
  • Somn profund total
  • Somn superficial total
  • Somn total REM
  • Timp de veghe
  • Agitație

Studiile arată faptul că fiecare etapă de somn joacă un rol în procesele de recuperare mentală și fizică, așa că este foarte important să-ți monitorizezi somnul, pentru a-ți îmbunătăți sănătatea și viața.

Somnul ușor este prima etapă a somnului. Activitatea musculară încetinește în această etapă, în timp ce corpul tău se pregătește pentru un somn profund.

Pe măsură ce ajungi la etapa de somn profund, mișcările musculare se opresc complet. Ritmul inimii și respirația devin mai lente. În acest moment, este dificil să te trezești și devii foarte dezorientat dacă cumva reușești să te trezești. În general, somnul profund are o mulțime de beneficii pentru sănătate. De exemplu, ajută la recuperarea musculară.

Etapa REM este considerată etapa finală a unui ciclu de somn. Starea REM reprezintă perioada în care au loc majoritatea viselor. Se crede că stadiul de somn REM este atunci când creierul tău are șansa de a procesa și de a înțelege datele, iar activitatea neuronală este mult mai dinamică.

Astfel, asigură-te că dormi suficiente ore pe noapte, pentru a trece prin toate ciclurile și etapele somnului și pentru a beneficia de avantajele fiecărei etape.

Și, poate că acesta este anul în care chiar vei deveni mai conștient de starea sănătății tale.

Un ceas Garmin te poate ajuta să devii mai sănătos în 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here