Bermuda este o țară cu 70.000 de locuitori și cu o suprafață de 53,2 km2, similară cu orașul Giurgiu. La Olimpiada de la Tokio Flora Duffy a câștigat prima medalie de aur a Bermudei. Este a doua câștigată de Bermuda vreodată, prima fiind o medalie de bronz în 1976 la box. La Tokio 2020, Bermuda a fost reprezentată de doar 2 atleți.

Bermuda devine cea mai mică țară care a câștigat o medalie de aur.

După o întarziere de 15 minute cauzată de vreme, cursa începe in mijlocul unei furtuni tropicale. Au fost cele mai grele condiții în care s-a ținut vreodata proba de triatlon olimpic. Cu drumuri umede și nenumărate viraje în traseul de 40km cu 8 ture, accidentele pareau inevitabile.

Să fiu campioană olimpică a fost un fel de vis al meu de când eram o fetiță drăguță

A spus ea după cursă, menționând, de asemenea, că a fost o ușurare să câștige după ce am fost favorită de atâția ani și am fost cea mai bună speranță la o medalie pentru Bermuda într-o perioadă lungă de timp. În timp ce era o națiune insulară mică, Bermuda este cunoscută pentru abilitățile sale de triatlon și Duffy a făcut parte din grupurile de triatlon pentru tineri care cresc.

Este mai mare decât mine. Va inspira tinerii de acasă că într-adevăr este posibilă competiția pe scena mondială de pe o insulă mică.

Când Duffy avea 7 sau 8 ani, în Bermuda exista un nou program de triatlon pentru copii, numit Tri-Hedz. De Ste. Croix a început grupul cu alți trei pentru a aduce triatlon la copiii locali. Se întâlneau sâmbătă la Clearwater Beach.

Cincizeci de copii ar fi acolo să ridice conuri pe bicicletă și să practice tranziții. În cea mai mare parte, însă, se distrau. „Întotdeauna, accentul a fost pus pe distracție”, spune de Ste. Croix. Duffy nu era foarte diferit de ceilalți copii din Bermuda atunci. Crescuse cu bicicleta pe insulă. (Mașinile din Bermuda sunt limitate la una pe gospodărie.) A fugit la școală și a înotat cu clubul local de înot, la fel cum au făcut toți prietenii ei din Tri-Hedz.

Toată vara au avut loc competiții în jurul insulei și o dată pe an se deplasau la Chicago pentru o cursă mare – toți cei 50 de copii, cu părinții și antrenorii lor, în tricouri asortate.

La început, tabăra de vară a copiilor ar fi putut fi doar pentru distracție, dar lui Duffy îi place să câștige. La acea cursă anuală din Chicago, ea avea să lupte acerb cu un grup de surori americane. Majoritatea prietenilor ei s-au mutat în cele din urmă, dar nu. „A fost ușor distractiv, dar am fost un copil destul de intens”, spune ea. S-a antrenat cu tineri mai în vârstă și a fost clar de la început că urăște să piardă, spune de Ste. Croix. „Încă are aceeași privire atunci când aleargă.”

Flora Duffy se antrenează cu un ciclocomputer Hammerhead Karoo 2: https://www.trisport.ro/hammerhead-ciclocomputere-gps

Cum arată o zi din viața lui Flora Duffy? https://www.triathlete.com/video/video-what-does-training-look-like-for-gold-medal-favorite-flora-duffy/

Flora Duffy are o poveste impresionantă pe care o puteți citi integral aici: https://www.triathlete.com/culture/flora-duffys-unlikely-path-to-world-champion/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here