Trăim vremuri complicate. Pe masură ce crește numărul cazurilor de COVID-19 situația devine tot mai tensionată. Atunci când spitalele sunt aproape pline, este vital să îți poți autoevalua starea de sănătate. Doar așa poți lua decizia potrivită.

Cu siguranta ai auzit de SpO2 sau saturația oxigenului din sânge. Este cel mai important indicator în afecțiunile pulmonare sau vasculare.

În cazurile COVID-19 plămânii sunt invadați cu un substrat inflamator. Inflamația duce la probleme ale schimbului de oxigen la nivel de alveole.

Ce inseamnă SpO2?

SpO2 reprezintă saturația oxigenului din sânge și este măsurată prin examinarea hemoglobinei. Hemoglobina este pigmentul purtător de oxigen al celulelor roșii ale sângelui, ce servește la transportul oxigenului către țesuturi. Saturația de oxigen indică procentul de hemoglobină totală care transportă oxigen către organismul tău.

De este este important?

Corpul tău are nevoie de o concentrație de oxigen la un anumit nivel. Dacă concentrația este prea mică, corpul tău nu va mai funcționa la fel de eficient.

Atunci când concentrația este prea mică, corpul va intra într-o stare numită hipoxemie. Hipoxemia înseamnă un nivel scăzut de oxigen în sânge. La scurt timp se transformă în hipoxie. Hipoxia înseamnă un nivel scăzut de oxigen la nivelul țesuturilor și organelor.

Simptomele sunt adesea ignorate. Când ți-ai pus ultima oară întrebări atunci când ai fost obosit sau puțin amețit dupa o zi mai grea?

Cât de periculoasă este hipoxia?

Starea de hipoxie avansează foarte repede. Printre primele semne sunt:

 • respirație grea
 • creșterea frecvenței respiratorii
 • dureri de cap
 • amețeli

Apoi se instalează cianoza – extremitățile capătă o culoare albastră. Dacă culoarea pielii tale este mai închisă, vei observa foarte târziu. Alte simptome apar rapid: iritabilitate, confuzie, agresivitate, senzație de greață, chiar și inconștiență. Dacă starea nu este inversată în cel mai scurt timp, respirația și funcționarea inimii pot înceta.

Cianoză – unul dintre simptomele asociate cu hipoxia. sursă imagine: wikipedia.org

Cum îți poți măsura și urmări nivelul oxigenului din sânge?

Până acum câțiva ani, SpO2 se măsura cu ajutorul unui dispozitiv numit Puls Oximetru. Este un dispozitiv simplu care transmite fascicole de lumină prin sângele din deget și măsoară concentrația de oxigen. Aparatul măsoară schimbările absorbției luminii prin sângele oxigenat/ dezoxigenat.

Aparat puls-oximetru simplu

Un oxiometru este cea mai bună soluție pentru persoanele care suspectează că ar putea avea o boală pulmonară. Dispozitivul funcționează prin senzorul SpO2 și îți indică prin procente nivelul saturației de oxigen din organism.

Trebuie să fii atent atunci când vrei sa cumperi un oximetru. La fel cum s-a întamplat și cu termometrele, au intrat in piață o cantitate mare de produse ieftine de la producători necunoscuți. Precizia este foarte mică la aceste aparate.

Care sunt valorile normale SpO2?

 • Optim: între 95% și 98%, rar ajunge la 100%
 • De urmărit: între 90% și 95%
 • De verificat la doctor: sub 90%
 • Creierul și inima sunt afectate: sub 80%

SpO2 se măsoară în repaus. Atunci când faci efort este normal să scadă, organismul folosind mai mult oxigen decât in repaus.

Puls oximetru în anul 2020

Garmin, al doilea producător de ceasuri smart din lume, folosește un senzor care măsoară SpO2. Senzorul este prezent pe aproape toate modelele din gamă.

Fenix 5x Plus cu senzor Pulse Ox

Senzorul funcționează pe același principiu ca puls oximetrele clasice. Avantajul este că toate informațiile sunt salvate în platforma Garmin Connect și sunt tot timpul la un click distanță.

SpO2 este un indicator foarte important pentru exploratori. Pe măsură ce altitudinea crește, concentrația oxigenului din aer devine din ce în ce mai mică. Daca la nivelul mării avem o concentrație de 21% a oxigenului, la 8848m (vârful Everest) concentrația este de sub 7%. Nivelul oxigenului din sânge te ajută să știi atunci când ești aclimatizat sau atunci când trebuie să cobori rapid.

Alex Găvan – ascensiunea vârful Gasherbrum 2 (8035 de metri) fără oxigen și Tibi Ușeriu la Maratonul Arctic din Canada.

Ceasurile Garmin nu mai sunt folosite doar de sportivi, ci de oricine își dorește un stil de viată sănătos. Numărul impresionant de indicatori de sănătate au propulsat brandul Garmin pe locul 2 în vânzările de ceasuri anul acesta.

Studiu publicat de către Counterpoint: https://www.counterpointresearch.com/global-smartwatch-market-revenue-h1-2020/

COVID-19 înca generează prea multe întrebări și prea puține soluții. Când vine vorba de afecțiuni, ne putem baza pe o afirmație clară:

CU CÂT EȘTI MAI SĂNĂTOS, CU ATÂT SUNT ȘANSELE MAI MICI SĂ FII AFECTAT.

Un ceas Garmin te ajută să îți planifici și să te ții de un plan care te face mai sănătos. Atât prin stabilirea unor obiective zilnice de mișcare și sport, dar și prin urmărirea unor indicatori importanți precum:

 • Puls – un puls ridicat sau neregulat îți poate spune când ceva nu este în regulă; pe măsură ce devii o persoană mai activă, pulsul de bază va scădea. Scăderea pulsului înseamnă o inimă mai sănătoasă
 • Saturația oxigenului din sânge – am vorbit mai sus despre numeroasele avantaje de a urmări acest indicator
 • Rata de respirație – o modificare a ratei de respirație reprezintă unul dintre primele simptome ale stării de hipoxie
 • Monitorizarea somnului – imunitatea este prima linie de apărare împotriva virusurilor. Calitatea somnului este unul dintre factorii cheie pentru a menține funcțiile organismului într-o stare bună
 • Monitorizarea stresului – Garmin folosește variabilitatea pulsului (HRV) pentru a estima nivelul de stres din organism. Un nivel ridicat de stres este asociat cu scăderea imunității.

Toți acești parametri sunt monitorizați cât timp ceasul este purtat la mână.

Ne dorim să ai grijă de tine, să devii o persoană cât mai activă și să te bucuri de sport, dar mai ales de viață! Endorfinele după fiecare activitate fac minuni 🙂

Chiar dacă nu vei cumpăra un ceas Garmin de la noi sau orice alt produs, suntem aici oricând ai nevoie de sfaturi care au legătură cu cele 3 sporturi pe care le practicăm la Trisport: înot, alergare și ciclism.

Surse informații: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://www.who.int

Dispozitivele care măsoară parametri legați de sănătate au fost concepute și dezvoltate pentru a ne ajută să ne cunoaștem corpul și starea de sănătate. Ele nu înlocuiesc un examen de specialitate realizat de către un medic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here