Un studiu belgian-olandez ne ajută să înțelegem de ce este bine să păstrăm distanța atunci când facem sport.

Care este, totuși, distanța sigură pe care trebuie să o avem atunci când ne hotărâm să ieșim în jurul casei să alergăm, să mergem pe bicicletă sau să ne plimbăm?

Se pare că recomandările de 1-2 m nu sunt reale atunci când faci efort.

În unele țări, mersul pe jos, ciclismul sau joggingul sunt activități normale în această perioadă de criza provocată de COVID-19. În România, aceste activități sunt permise doar în jurul casei și mulți dintre noi respectă aceste recomandări.

Cu toate acestea, este important să reții că trebuie să ne evităm reciproc atunci când facem aceste activități. Acest lucru rezultă din rezultatul unui studiu realizat de KU Leuven (Belgia) și TU Eindhoven (Olanda).

Regula de distanțare socială pe care multe țări o aplică este de 1-2 metri. Eficientă atunci când stai la coadă la supermarket. Dar când faci o alergare sau ieși cu bicicleta, este bine să fii mai atent.

Când cineva respiră, strănută sau tușește în timpul unei alergări, particulele rămân în aer, iar tu ajungi la ele mult mai rapid dacă alergi în spatele unui alt alergător.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie simulând apariția particulelor de salivă ale persoanelor în timpul mișcării (mers și alergare) și apariția particulelor de salivă din diferite poziții (una lângă alta, în diagonală una în spatele celuilalt și direct una după cealaltă).

În mod normal, acest tip de organizare este utilizat pentru a îmbunătăți nivelul de performanță al sportivilor, pentru a controla fluxul de aer.

Însă, atunci când ne uităm la COVID-19, recomandarea este să rămâi la distanță, potrivit cercetărilor. Acum nu faci performanță, fluxul de aer nu te ajută să faci un PB în jurul blocului și este mult mai sănătos să alergi singur.

Rezultatele testului sunt vizibile într-o serie de animații și imagini.

Din simulările făcute, se pare că distanțarea socială este benefică atunci când oamenii se plimbă unul lângă altul. Picăturile de respirație / strănut / tuse aterizează în spatele celui care aleargă în fața ta.

Când alergi poziționat în diagonală riscul este mai mic să treci prin aceste picături. Riscul de contaminare este cel mai mare atunci când oamenii se află doar unul în spatele celuilalt, în aval.

Pe baza acestor rezultate, cercetătorii recomandă ca pentru a parcurge distanța persoanelor care se deplasează în aceeași direcție în o linie ar trebui să fie de cel puțin 4-5 metri, pentru alergare și ciclism lent ar trebui să fie de 10 metri, iar pentru ciclism intens, cel puțin 20 metri.

De asemenea, atunci când depășești pe cineva în timpul unei activități este bine să faci asta la distanță, pentru a fi în siguranță.

Poate că un mod mai eficient este alergarea de unul singur, evitarea persoanelor care fac aceeași activitate sau cel puțin cu distanță suficientă.

Siguranța noastră este cea mai importantă acum, iar recomandările autorităților de a sta în casă trebuie luate în considerare pentru binele propriu. Dacă alegi, totuși, să ieși afară pentru mișcare, asigură-te că ești în deplină siguranță.


Pentru că online este un pic mai sigur, ți-am pregătit colecții noi de echipamente, promoții, dar și transport gratuit la comenzi de peste 99 de lei.

Le găsești pe toate AICI.


*Acest articol este preluat, informațiile sunt prezentate exact după cum au fost scrise în articolul original. Găsești articolul aici (EN): https://bit.ly/2JRglEx

(1): https://www.demorgen.be/nieuws/belgisch-onderzoek-fietsen-joggen-of-wandelen-doe-je-best-niet-achter-elkaar-in-tijden-van-corona~b60aece6/

(2): https://www.hln.be/wetenschap-planeet/wetenschap/belgisch-onderzoek-fietsen-joggen-of-wandelen-doe-je-best-niet-achter-elkaar-in-tijden-van-corona~a60aece6/

(3): http://www.urbanphysics.net/Social%20Distancing%20v20_White_Paper.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here