Acasă Tips and tricks Recuperarea dupa maraton

Recuperarea dupa maraton

960
0

De cele mai multe ori, cei care participă la o cursă se simt atât de bine la linia de finish încât uită complet de recuperare.

Deși tu te simți perfect la final, iar crampele sau febra musculară lipsesc, cu desavârșire, s-ar putea ca organismul tău să se resimtă mai mult decât îți pare ție.

Următorul articol îți dă câteva idei pentru o recuperare mai rapidă și de succes după o cursă de alergare.

Chiar dacă pe parcursul cursei te simți puternic, nu te relaxa prea tare după. Ajungi să uiți complet de recuperare, iar a doua zi organismul tău îți face supriza cea mai mare: febra musculară, care, de cele mai multe ori, de abia te lasă să te ridici din pat.

Chiar dacă acesta este un plan de recuperare, încearcă să îți găsești metoda potrivită pentru organismul tău. Dacă este vorba de dureri musculare după o cursă sau este vorba de lipsa de energie din cauza efortului depus, hidratarea și realimentarea sunt cele două ingrediente cheie.

Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să reduci timpul de recuperare:

Hidratarea

 

După orice cursă sau antrenament dur, ar trebui să începi hidratarea după 10-15 minute. Chiar dacă temperatura a fost scăzută în timpul cursei, încă transpiri o cantitate semnificativă, ceea ce înseamnă doar pierdere de lichide, minerale și săruri.

O soluție eficientă este doza de electroliți de la SIS, care funcționează foarte bine asigurând un raport optim între energie și hidratare.

Pentru informații mai detaliate, accesează trisport.ro/hidratare 

Realimentarea

 

După ce te-ai hidratat suficient, poți începe festinul. Proteinele sunt cele mai bune pentru recuperare. După ce ți-ai distrus fibrele musculare, organismul tău are nevoie de proteine pentru a le reface.

 

Stretching

 

Asta ar trebui să dureze între 10-15 minute pentru cel mai benefic efect. Pentru a atenua orice nod de durere musculară, dă-ți timp să te întinzi, să te relaxezi și deconectezi de efortul pe care tocmai l-ai depus.

 

Băile de gheață

 

Nu oricine poate agrea o baie rece, dar un duș rapid de 3-5 minute, cu apă rece este ideal pentru picioarele tale. Folosește dușul și lasă apa rece să curgă peste zonele dureroase sau solicitate, te vei relaxa mai tare decît crezi.

 

Mesele echilibrate la 1-2 ore după alergare

 

Pentru a te alimenta complet, mușchii au nevoie de ceva mai substanțial. Consumă o masă de calitate, cu un echilibru bun între carbohidrați, proteine și grăsimi. Acest lucru va oferi organismului nutrienții finali de care are nevoie pentru a pune capăt procesului de recuperare.

Nu mânca, însă, imediat după cursă pentru că organismul tău nu este pregătit pentru efortul digestiei.

 

Odihna

 

Aici, depinde doar de tine. Masajul sau somnul au, uneori, același efect, contează doar ce îți este la îndemână.

Așa cum poți vedea, rutina este destul de extinsă. Întotdeauna este bine să fii atent la ce urmează după cursă, pentru a-ți asigura cheful de alergare la următoarea cursă. Nu vei avea mereu timp să faci toate lucrurile de mai sus, dar articolul îți oferă o privire de ansamblu asupra lucrurilor pe care poți face, în cazurile rare în care ai timp.

Fă ce poți, dar acum ai un plan!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here