Sportul în timpul temperaturilor extreme nu este benefic. Căldura influenţează organismul în mai multe moduri: te deshidratează, pulsul cardiac este mult mai ridicat, iar aclimatizarea cu aceste temperaturi extreme poate dura și 10 zile.

Atunci când transpiri, scade și volumul sângelui oxigenat de care ai nevoie pentru a antrena mușchii spre efort, el fiind direcționat mai mult către nivelul pielii pentru răcire și mai puțin spre musculatură. Pe scurt, vei alerga mai încet, dar cu mai mult efort.

Dacă vrei să faci acum cele mai intense antrenamente și vrei să scoți cel mai bun timp, deși afară temperaturile depășesc 35 de grade, s-ar putea să nu fie cum ți-ai propus.

Desigur, există și oameni care pot face asta la aceste temperaturi, dar, pentru România, temperaturile sunt extreme în această perioadă. Iar la temperaturi de peste 35 de grade corpul uman are greutăți în a-și regla temperatura.

Dacă mișcarea fizică se întâmplă nu doar în timpul caniculei, dar și când umiditatea din aer este crescută, este și mai dificil pentru organism să se termoregleze, deoarece transpirația de la nivelul pielii nu se evaporă în aerul deja saturat cu apă, iar tu vei transpira mai mult, ceea ce duce la deshidratare.

Deși știm că mișcarea fizică pe timpul temperaturilor extreme poate crește VO2 Max în condiții normale de antrenament, cele câteva zile caniculare nu pot aduce un aport atât de mare la nivelul tău de performanță.

Dar depinde de tine dacă vrei să îți supui organismul la aceste condiții sau vrei să faci mișcare pentru un stil de viață sănătos.

Dar cum te poți hidrata eficient, pentru a păstra un echilibru sănătos?

Băuturile izotonice și cele de rehidratare sunt concepute pentru a restabili nivelul de hidratare al corpului, însă există unele diferențe între ele.

Băuturile izotonice au o concentrație mai mare de săruri, similară cu cea a fluidelor corporale. De asemenea, băuturile izotonice conțin și o cantitate mai mare de cabohidrați (zaharuri) ce asigură și hidratarea, dar și menținerea nivelului de energie.

Dacă vrei să faci un efort pe o durată mai lungă de timp, băuturile izotonice te pot ajuta.

Pe de altă parte, băuturile de rehidratare înlocuiesc rapid sărurile pierdute în urma deshidratării. Acestea conțin o cantitate mai mare de electroliți și o mai puțină cantitate de carbohidrați.

De aceea, băuturile de rehidratare nu sunt la fel de eficiente pentru un efort de lungă durată. Dar, în cazul de deshidratare extremă, soluția cea mai rapidă nu este apa simplă, băuturile de rehidratare te ajută!

Electroliții (sodiu, potasiu, calciu, magneziu) sunt esențiali pentru menținerea echilibrului hidro-electrolitic și pentru funcționarea optimă a sistemului nervos, a mușchilor și a altor procese fiziologice importante.

Chiar și contracția musculară este determinată de săruri, inclusiv mușchiului inimii. În cazul deschidratării, este evident că nimic nu funcționează așa cum trebuie, iar efortul este unul dezechilibrat.

De ce să faci efort atunci când întreg sistemul tău nervos și muscular este dezechilibrat?

Nu te speria de temperaturi, fii atent la nevoile speciale din aceste perioade caniculare, bea apă simplă dacă ai un ritm normal de efort. Dacă te antrenezi eficient, te hidratezi eficient și nutriția ta se adaptează acestor temperaturi, totul ar trebui să fie normal.

Ține cont doar, din când în când, să ai la tine lichide izotonice sau de rehidratare, ele te pot ajuta în cazul în care transpiri foarte mult, iar energia ta atinge linia fierbinte de jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here